Скоро на пазара ще се появят качествени безалкохолни вина

Скоро на пазара ще се появят качествени безалкохолни вина
БГНЕС

Ако можехте да избирате между любимото си вино и алтернативно, което предоставя същото удоволствие, но не съдържа алкохол, кое бихте избрали? За съжаление, за всеки любител на виното, който по някаква причина не може или не пие алкохол, този въпрос винаги е бил хипотетичен, тъй като вината без или с ниско съдържание на алкохол в преобладаващата си част са, казано с технически термин, гадни.

Проблемът, който досега не са успели да решат никакви скъпоструващи научни изследвания, разработки и умни технологии е, че алкохолът е отговорен за много повече от това да предизвиква опиянение. Разбира се, той допринася за вкуса, макар че в най-добрите бутилки той не е очевидно силен. Не по-малко важно е, че той спомага за осигуряване на завладяваща текстура, или усещане в устата, и играе решаваща роля за отлежаването на виното в бутилката с течение на времето. Ако махнете алкохола, дори и да успеете да възпроизведете неговите психически и физически ефекти, нещо пак ще липсва.

Напитките без и с ниско съдържание на алкохол стават все по-популярни в свят, в който въздържанието се увеличава, особено, но не само, сред по-младите хора, а световната консумация на вино бележи исторически спад. Не е чудно, че толкова много производители продължават да се стремят, подобно на средновековните алхимици, да създадат безалкохолно вино, което да може да се сравни с истинското при сляп дегустационен тест.

Те са все по-близо до целта си. "Първото в света винтидж пенливо вино без алкохол", френското Bloom La Cuvée 2022, беше пуснато на пазара през март и въпреки че смелата му цена (109 лири) е доста висока за вино, то е впечатляващо пълноценно и много по-комплексно от обикновеното, сочно като направено от грозде с 0% алкохол. За сега хит сред неалкохолните вина е по-достъпното по цена червено и бяло Zeno Alcohol-Liberated (9,99 паунда за бутилка, Waitrose).

И двете марки изглежда са се възползвали от това, че са били планирани като безалкохолни от самото начало, като гроздето е отглеждано и прибирано по начин, който предвижда ефектите на индустриалната деалкохолизация, а не просто прилагане на процеса върху остатъци от конвенционално вино. Не се съмнявам, че с усъвършенстването на процеса ще се появят още по-прекрасни вина с 0% съдържание на алкохол.

В дните и нощите на въздържание все още съм склонен да избирам напитки, които са вдъхновени от вино, а не безалкохолни вина. Тези алтернативни напитки често са създадени от производители, които имат повече общо с изкуството на майсторите -готвачи, отколкото с винопроизводителите, но техните смеси от подправки, кафе, чай, сол, пипер, оцет, комбуча и плодове, наред с други неща, предлагат много от удоволствията на виното, без да претендират, че са същата напитка. Заради това те са още по-добри.

Сподели: