
Япония планира да увеличи износа си на ориз почти осем пъти до 2030 г., въпреки че в момента има недостиг на вътрешния пазар.
Консумацията на ориз в страната е спаднала повече от два пъти през последните 60 години, тъй като хранителните навици са се променили в полза на хляб, юфка и други източници на енергия. Тази нова цел е част от дългосрочната национална стратегия за разширяване на износа на ориз и подобряване на ефективността на производството му, особено в контекста на застаряването на населението.
„Планираме да си поставим цел от 350 000 тона през 2030 г.“ - цел, която вероятно ще бъде одобрена от кабинета този месец, заяви пред АФП Масаказу Кавагучи, служител на министерството на земеделието, отговарящ за търговията с ориз. Целта е 7,8 пъти по-голяма от обема през 2024 г. - около 45 000 тона - който беше продаден за 81 млн. долара.
В момента обаче оризът е в недостиг. Тази седмица правителството започна рядък търг на извънредните си запаси от ориз в опит да помогне за понижаване на цените, които през последната година се увеличиха почти двойно. Недостигът се дължи на различни фактори, сред които слабата реколта, причинена от горещото време, и паническото купуване, предизвикано от предупреждението за „мегаземетресение“ миналото лято. Смята се, че някои предприятия също така поддържат запаси и изчакват най-подходящия момент за продажба, което задълбочава проблема.