Кръстьо Врачев от “Възраждане”: Подадохме законопроект за забрана на трансмазнините

Кръстьо Врачев от “Възраждане”: Подадохме законопроект за забрана на трансмазнините

Миналата седмица от партия „Възраждане“ внесоха законопроект, който цели забрана на използването на трансмазнини в храните.

Това решение е мотивирано от многобройни научни доказателства, свързващи консумацията на храни с трансмазнини с увеличен риск от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и с негативното влияние върху човешкото здраве. Целта на законопроекта е да осигури висока степен на защита за живота, здравето и интересите на потребителите, като същевременно гарантира прилагането на европейските и националните норми за намаляване на вредните вещества в производството, преработката и разпространението на храни. 

Транс-мастните киселини са вещества, различни от витамините и минералите, за които е установено, че имат вредно въздействие върху здравето. Поради това влагането на веществата в храни или употребата им при производството на храни, следва да бъде сведено до абсолютния минимум.

“С реализирането на настоящия Законопроект ще бъде постигнато и съответствие със законодателството на Европейския съюз. 

По отношение на здравните рискове при употребата на трансмазнини много учени са категорични, че е налице връзка между увеличения прием на транс-мастни киселини и риска от развитие на злокачествени тумори на гърдите, простатата, дебелото и правото черво, Деменцията и Алцхаймер”, съобщи Кръстьо Врачев, народен представител  от “Възраждане”, избран от Пловдив - област.

В допълнение към гореизложеното от “Възраждане” посочват, че трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, като вафли, кроасани, чипсове, маргарин, шоколад, корнфлейкс, широко употребяваните в България „имитиращи млечни продукти, съдържащи мляко“, които имитират българско сирене и кашкавал и много други. При тях млечната мазнина най-често се заменя с евтино частично хидрогенирано палмово масло. Според млечните производители консумацията на тези имитиращи продукти вече значително надвишава тази на истинските млечни продукти, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на тези киселини. Това, от своя страна, увеличава неравнопоставеността в здравеопазването – бедните стават все по-болни, поради невъзможността да си позволят качествена, здравословна и питателна храна. Законопроектът цели да ограничи тази несправедливост. 

Сподели: